Taksökare & Hasplåt
 
Taksökare & Hasplåt - Presentationer  
 
Grus-Olle Persson
Bengt Alsed
 
 

En känd profil från 50-talets tävlingar var Olof Persson, vanligen kallad Grus-Olle, inte bara för att han var virtuos på grusvägar utan mer för att han var grusgropsägare i Tumba och ägde en verksamhet runt denna.

 

Grus-Olle tävlade som sagt under 50-talet, i huvudsak med Porsche och Volkswagen och i första hand inom tävlingsformen OT, som innefattade både T tillförlitlighet och rally. Han körde även bantävlingar, men i mindre omfattning. För Porsche-entusiaster är hans totalseger i Midnattssolsrallyt 1952 i en 1500 en höjdpunkt. 1953 synade han några diken lite för närgånget och blev 5:a totalt. År 1954 startade han inte och 1955 blev han tvåa totalt, fortfarande med Porsche. Kanske ännu mer meriterande än framgångarna i Midnattssolsrallyt var klassegern i Mille Miglia 1956. Då rattade han en Porsche Carrera, en tidig -56:a som fortfarande finns kvar i Sverige. Den körde han också i Midnattssolsrallyt samma år, men i de långa hoppen på Husås – Andviken knäcktes växellådshalsen, vilket förde honom ned till en blygsam placering. Två år senare köpte han av den kände tyske Porsche-föraren Sepp Greger en Speedster Carrera av -57 års modell som han startade med i Midnattssolsrallyt 1958 men tvingades bryta. Även denna bil finns kvar i Sverige.

 

Hans OT-karriär i VW var än mer omfattande. Under hela 50-talet ut var han alltid med i toppen, även om han aldrig vann något SM. Man måste påminna om att konkurrensen bland OT-förarna var oerhört stor; de flesta körde dessutom VW som dominerade hela 50-talet. Bara några namn för att visa konkurrensen: C-G Hammarlund, Gunnar Källström, Alrik Stenström, Allan Borgefors, Berndt Jansson, Harry Bengtsson, Arthur Wessblad, m. fl. För att få lite jämvikt till alla VW-förare bör man också nämna Erik Carlsson ”På taket”, Rolf Mellde och Carl-Magnus Skoogh i SAAB-lägret, Gunnar Nilsson och Lennart Gustafson i Fiat-lägret, Gunnar Andersson och Tusse Jansson i Volvo samt givetvis en massa andra.

 

(Sammanfattning av en längre artikel. Medlemmar kan kostnadsfritt via e-post rekvirera artikeln från T&H)